piątek, 17 kwietnia 2015

Szpinakowo-pomidorowe szaleństwo




Coś tu u nas cicho, więc postanowiłam pokazać jak zrobić szybki, pyszny obiad. Ja mogłabym jeść go codziennie. Nic trudnego, nawet nie wprawieni w boju panowie sobie z tym poradzą.

Na dzisiejszy obiad proponuję makaron z kurczakiem, z suszonymi pomidorami, szpinakiem i sosem serowym. 
To jedno z niedawno odkrytych dań i dopasowane pod nasze kubki smakowe ;)



Potrzebne produkty na porcję dla 4-5 osób:


Paczkę ulubionego makaronu np. świderków
Opakowanie marynowanych suszonych pomidorów
Paczkę mrożonego szpinaku
Cebula czerwona
sól, pieprz

Sos:


 4 łyżki śmietany 18
opakowanie ulubionego sera pleśniowego
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta vegety

Przepis:


1.) Gotujemy makaron al dente.

2.) Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, aż zmięknie. Dodajemy szpinak- czekając aż rozmięknie, kroimy suszone pomidory w drobną kostkę i dorzucamy do szpinaku wraz z oliwa z opakowania, solimy do smaku.


3.) W międzyczasie kroimy kurczaka. Solimy, pieprzymy- możemy dodać ulubioną przyprawę i dorzucamy do reszty składników na patelni. Dusimy wszytko razem, aż do zarumienienia się kurczaka. 

4.) W oczekiwaniu na resztę składników, bierzemy się za sos. W mniejszym garnku roztapiamy łyżkę masła. Przeciśnięty przez praskę czosnek dorzucamy do masła czekając, aż wydobędzie się z niego aromat.  Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, cały czas mieszając. Po ok 60 sekundach dodajemy 2 łyżki śmietany. Doprawiamy do smaku. Kiedy śmietana zacznie lekko bulgotać dodajemy resztę. Gotować do momentu lekkiego zgęstnienia i rozpuszczenia się sera.

5.) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i podajemy na ciepło.


Życzę smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz