Składniki:
4 papryki
1 pierś z kurczaka (podwójna)
1cebula
1 szklanka kuskusu
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
śmietana
mąka
Przygotowanie:
Najpierw kroimy mięsko na drobne kawałki, następnie to samo robimy z cebulą. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę, do której potem wrzucamy kurczaka. Dodajemy łyżeczkę soli i trochę pieprzu.
Następnie gotujemy wodę i zalewamy kuskus (robimy to zgodnie z przepisem na paczce). Później wsypujemy wszystko do jednej miski i mieszamy. Odkrawamy góry papryk (zostawiamy je) i usuwamy z nich pestki. Wypełniamy je farszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 – 40 minut.
Gdy papryczki się zapiekają możemy przygotować sos pomidorowy. Do garnka nalewamy wody, wsypujemy do niej sól i gotujemy ją, następnie do szklanki wrzucamy 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki pszennej – wszystko razem mieszamy. Przygotowany płyn wlewamy do gotującej się wody i mieszamy do zagotowania.
Wyciągamy papryczki z pieca i polewamy je sosem :) SMACZNEGO:)
Wygląda przepysznie. koniecznie spróbuje tego w domu :)
OdpowiedzUsuń