czwartek, 12 lutego 2015

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek. W związku z tym, że jest to z pewnością jeden z moich ulubionych dni w roku postanowiłam wreszcie wrzucić coś na naszego bloga. Nic skomplikowanego, nic wymyślnego... Po prostu wspomnienie z dzieciństwa :) Nie wiem dokładnie ile sztuk wychodzi z takiej porcji, ponieważ najczęściej znikają jeszcze ciepłe. Smacznego! ;)
Oponki serowe

450 g sera białego (najlepiej zmielić, ale nie jest to konieczne)
450 g mąki pszennej
100 g cukru
4 żółtka
250 ml śmietany kwaśnej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
0,5 kieliszka spirytusu


Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące można podsypać dodatkowo mąką. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Kształt oponek wycinamy tradycyjnie szklanką oraz kieliszkiem.

Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złotego koloru (w moim wypadku na głębokiej patelni było ok 1,5 l oleju; można też wybrać mniejszy garnek, ale wydłuży to czas smażenia). 

Usmażone oponki najlepiej układać na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Kiedy przestygną można je posypać cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz