niedziela, 3 maja 2015

Jabłkowe róże

Czasami mamy ochotę na coś dobrego, jednak nie potrafimy sprecyzować na co. Dziś moim "czymś" były jabłkowe róże, które robi się w 20 minut. Są doskonałe na niezapowiedziane odwiedziny rodziny, czy na coś do schrupania przed ulubionym serialem. 




Składniki:

Ciasto francuskie
2 jabłka
0,5 l wody
pół cytryny
cynamon

Jabłka wydrążamy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Pokrojone wrzucamy do wody z cytryna, by nie straciły koloru.


Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 cm pasy. Na ciasto nakładamy (w połowie szerokości) jabłka i prószymy je cynamonem.



Jabłka częściowo przykrywamy drugą połową ciasta i rolujemy, aby powstały nam małe różyczki.



Ciasto z jabłkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyciągnięciu obsypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz