wtorek, 19 maja 2015

Szparagi z kurczakiem i ziemniaczkami w sosie BBQ



Zbliża się lato, a więc czas zadbać o swoje nawyki żywieniowe. Danie nie wymaga za wiele pracy i uwagi, praktycznie samo się robi, a my w tym czasie możemy zajać się czymś innym. Efekt końcowy przerasta najśmielsze oczekiwania. 

Sos:


1 ząbek czosnku
   pomidory w puszce
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka magi
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli

Składniki główne:


2 piersi z kurczaka
6-7 ziemniaków
pęczek zielonych szparagów


Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Średnie ziemniaki kroimy na ćwiartki i skrapiamy oliwą. Następnie oprószamy ulubionymi ziołami np: oregano, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym wstawiamy do pieca na 20 minut na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

Kolejnym krokiem jest przyrządzenie sosu. Pomidory z puszki blenderujemy. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz. Następnie łyżkę musztardy, łyżeczkę magii, łyżkę octu, szczyptę cukru. Wszystko razem mieszamy. 

Pierś z kurczaka dzielimy na porcje, możemy tez pokroić w kostkę. Doprawiamy do smaku. Po 20 min wyciągamy ziemniaki z piekarnika, rozpychamy je na boki blaszki. Na środek wlewamy 1/3 sosu BBQ kładziemy pierś z kurczaka i zalewamy resztą sosu. Całość wkładamy na kolejne 20 minut do piekarnika. 

Szparagi myjemy i osuszamy. Nie trzeba ich obierać, natomiast musimy odciąć zdrewniałą końcówkę, tj.  1/3 szparaga. Na dłoń wlewamy łyżeczkę oleju, po czym smarujemy każdy szparag z osobna, następnie prósząc solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Szparagi układamy na wierzch dania i wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika. 




Pamiętajmy, że szparagi to warzywa sezonowe, będą gościć na naszych stołach przez krótki okres. Należy wykorzystać ten czas na kuchenną terapię i spróbować czegoś nowego.
Warto wspomnieć,że to danie skonsultowałam z dietetykiem, który dodał go do własnego jadłospisu :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz