Zbliża się lato, a więc czas zadbać o swoje nawyki żywieniowe. Danie nie wymaga za wiele pracy i uwagi, praktycznie samo się robi, a my w tym czasie możemy zajać się czymś innym. Efekt końcowy przerasta najśmielsze oczekiwania.
Sos:
1 ząbek czosnku
pomidory w puszce
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka magi
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
Składniki główne:
2 piersi z kurczaka
6-7 ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Średnie ziemniaki kroimy na ćwiartki i skrapiamy oliwą. Następnie oprószamy ulubionymi ziołami np: oregano, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym wstawiamy do pieca na 20 minut na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Kolejnym krokiem jest przyrządzenie sosu. Pomidory z puszki blenderujemy. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz. Następnie łyżkę musztardy, łyżeczkę magii, łyżkę octu, szczyptę cukru. Wszystko razem mieszamy.
Pierś z kurczaka dzielimy na porcje, możemy tez pokroić w kostkę. Doprawiamy do smaku. Po 20 min wyciągamy ziemniaki z piekarnika, rozpychamy je na boki blaszki. Na środek wlewamy 1/3 sosu BBQ kładziemy pierś z kurczaka i zalewamy resztą sosu. Całość wkładamy na kolejne 20 minut do piekarnika.
Szparagi myjemy i osuszamy. Nie trzeba ich obierać, natomiast musimy odciąć zdrewniałą końcówkę, tj. 1/3 szparaga. Na dłoń wlewamy łyżeczkę oleju, po czym smarujemy każdy szparag z osobna, następnie prósząc solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szparagi układamy na wierzch dania i wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika.
Pamiętajmy, że szparagi to warzywa sezonowe, będą gościć na naszych stołach przez krótki okres. Należy wykorzystać ten czas na kuchenną terapię i spróbować czegoś nowego.
Warto wspomnieć,że to danie skonsultowałam z dietetykiem, który dodał go do własnego jadłospisu :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz