piątek, 1 maja 2015

Pieczeń ze schabu z pieczarkami i boczkiem.

Nadszedł długi weekend, każdy znajdzie trochę czasu dla siebie, a co za tym idzie dla rodziny. Pieczeń to obiad na dwa dni, lub na jeden dla całej armii :D Pasuje do klusek śląskich lub ziemniaków. Idealnie komponuje się z sałatką vinegret z dowolnymi składnikami. Podkreśla smak schabu.




Składniki:


1-1,5 kg schabu wieprzowego
9 plastrów sera żółtego, najlepiej królewski z Mlekpola, lub ementaler
9 cienkich plastrów boczku
0,5kg pieczarek pokrojonych w plastry
1 cebula drobno posiekana
50 g masła
50 g mąkki
0,5 l mleka
sól
pieprz

Na pieczeń składają się trzy kroki:


1.) Sos


Masło rozpuszczamy w garnku. Powoli dosypujemy mąkę- cały czas mieszając, aby się lekko zarumieniło. Do całości dodajemy 250 ml mleka, energicznie mieszając. kiedy wszystko połączy się w jedną masę dolewamy resztę mleka. Sos musi lekko się zagotować, aby zgęstnieć. Sos beszamelowy doprawiamy solą i pieprzem. 

Na łyżkę oleju rozgrzanego na patelni wrzucamy pokrojone pieczarki, szczyptę soli, cebulę i podsmażamy. Dorzucamy do beszamelu doprawiając solą i pieprzem do smaku. 4 plastry sera kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do sosu, tak aby się rozpuścił.

2.) Schab


Schab oprószamy solą i ulubionymi przyprawami, następnie smażymy go z obu stron, by zamknąć smak mięsa. Mięso odstawiamy do ostygnięcia.Ważne jest by tłuszcz z niego spłynął.polecam położyć go na kratce z grilla lub na innym talerzu.
Następnie schab nacinamy, tak jakbyśmy chcieli go pokroić w 1,5 cm plastry, jednak nie nacinamy mięsa do końca. Nacięcia między plastrami smarujemy sosem beszamelowym i nadziewamy kolejno połową plastra sera i plastrem boczku.

3.) Całość


Dno naczynia żaroodpornego podlewamy sosem, a na to wkładamy schab, który również zalewamy beszamelem. Całość przykrywamy pokrywką naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, na godzinę. Po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut. Polecam górę sprószyć jeszcze startym serem, dodaje efektu wizualnego i smaku. Mięso po tym czasie powinno być miękkie i soczyste.

Gorąco polecam na wyjątkowe okazje.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz